zaterdag 15 september 2012

Seksi djevojka: Severina / Секси девојка: Северина

Život od Severine / Живот од Северине


Životopis


Već s 10 godina nastupa u mjuziklu "Frane štrapalo". Upisuje i Srednju glazbenu školu u Splitu, no postaje profesionalna i poznata pjevačica prije no što je uspjela maturirati. Kasnije slijede godine i godine napornog rada i svakodnevnih koncerata te ona polako izrasta u najveću, a po mnogima i jedinu hrvatsku zvijezdu. Objavila je 12 albuma te ostvarila niz glazbenih suradnji s velikim umjetnicima: Arsenom i Matijom Dedić, Gibonnijem, Nikšom Bratošom, Željkom Bebekom i mnogim drugim. Olimp hrvatske glazbene scene osvaja 2002. turnejom "Virujen u te" kojom definitivno potvrđuje status pop-ikone.

No, u javnosti se, osim kao pjevačica, pojavljuje i kao manekenka, voditeljica, glumica... 2003. nastupa u riječkom HNK-u, u naslovnoj ulozi rock opere "Karolina Riječka", a 2004. godine s redateljem Peđom Ličinom snima "Gdje je nestala Slovenija?" Nakon višegodišnje pauze 2004. objavljuje album "Severgreen". Sudjelovala je i na Dori 2006. godine i pobijedila sa skladbom "Moja štikla", te je tako predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Ateni, gdje je osvojila 13. mjesto. U pjesmi "Moja štikla" korištene su folklorne motive Hercegovine i Dalmatinske Zagore, naprimjer "Šijavica" i "Rera". Prateci instrument je Lijerica koja je karaktaristična za Linđo. Kompoziciju potpisuju Boris Novković i Franjo Valentić a aranžman Goran Bregović. Stihove je napisala u roku od 20 Minuta sama Severina.



Severina je također trebala sudjelovati na Splitskom festivalu 2006, no zbog napada određenih pjevača i javnih osoba odustala je od natjecanja na festivalu na kojem se trebala pojaviti sa svojom pjesmom "Moj sokole" - prvotnom verzijom "Štikle". Iste te godine otvoren je i njen prvi klub obozavatelja - SeveFanClub.

20. veljače 2012. godine, Severina je u Splitu rodila svoje prvo dijete, sina Aleksandra. Otac djeteta je srbijanski poduzetnik Milan Popović

Geen opmerkingen:

Een reactie posten