zaterdag 16 juni 2012

The life of balkan diva: Svetlana Ceca Raznatovic / Живот балканска дива: Светлана Цеца Ражнатовић

Каријера

Први јавни наступ имала је у деветој години, а када је у 13. запевала у једном хотелу на црногорском приморју, док је летовала са родитељима, запазио ју је Мирко Кодић (певач и хармоникаш). Он јој је помогао да сними своју прву плочу, која је изашла 1988. године.

Први њен хит био је Цветак зановетак, са којим је на фолк фестивалу „Илиџа“ освојила једну од награда публике и стручног жирија. Године 1989. издаје своју другу плочу под називом Лудо срце са хитовима Лудо срце, Лепотан, Забранићу срцу да те воли. Године 1990. године издаје албум Пустите ме да га видим, са песмом То Мики. Године 1990. постаје права фолк певачица, а плоче јој се продају у 350.000 примерака. Године 1991. Цеца своје пунолетство прославља на феноменалан начин, новим албумом Бабарога, са хитовима Бабарога, Волим те, Бивши, Хеј вршњаци итд. Године 1991. глумила је Коштану у истоименом домаћем филму. После албума Бабарога Цеца снима албум Шано, душо (који је 1991. године снимљен само за архиву ПГП РТБ-а (данас ПГП РТС)). Албум се никада није појавио на тржишту, али на интернет порталу Јутјуб могу се наћи неке од песама као што су Мој Драгане и Димитријо, сине Митре. На албуму се такође налазе песме Зајди, зајди и Мито бекријо, али се никада нису појавиле. Године 1992. Цеца снима дует са Драганом Којићем Кебом У сну љубим медна уста.

Године 1993. почиње сарадњу са Александром Радуловићем Футом и Марином Туцаковић, и снима албум Шта је то у твојим венама и ре-издање албума Кукавица. Песма Кукавица постаје хит године, а Цеца одржава свој први концерт пред 12.000 људи на стадиону Ташмајдан. Године 1994. издаје албум Ја још спавам у твојој мајици са хитовима Ја још спавам у твојој мајици, Волела сам те, Ваздух који дишем, Куда иду остављене девојке итд. Такође, године 1994. снима дуетску песму са Жељком Шашићем Ко на грани јабука.

Издаје албум Фатална љубав. Следе песме: Београд, Иди док си млад, Фатална љубав итд. Цеца прави феноменалан концерт године у хали Пионир. Године 1996. издаје албум Емотивна луда са хитовима Кад би био рањен, Рођен са грешком, Мртво море, Доктор, Неодољив-неумољив итд. Године 1997. издаје албум Маскарада са хитовима Маскарада, Неваљала, Вретено, Наговори итд. Године 1998. због НАТО агресије над Србијом, Цеца одлаже издавање албума. Крајем 1999. године Цеца издаје албум Цеца 2000 са слоганом „Нова жена за нови миленијум“ са хитовима Вотка са утехом, Црвено, Доказ, Опроштајна вечера. Цеца је на овом албуму снимила дует са Ацом Лукасом и групом Луна.
Дана 15. јануара 2000. године њен муж је убијен у атентату. Ражнатовићева се тада повлачи из јавног живота и прекида промоцију албума, дан данас Цеца због губитка мужа није никада отпевала уживо песме Ја ћу прва и Већ виђено, све песме су постале хитови и ако је прекинута промоција албума. Цеца се враћа на музичку сцену октобра 2001. године са новим албумом Деценија са хитовима Забрањени град, 39.2, Драгане мој, Брука, Деценија, Тачно је. Цеца је на овом албуму снимила песму 39.2 са техно музиком. Дан након њеног рођендана, 15. јуна 2002, Цеца одржава концерт пред 80.000 људи у Београду на стадиону Црвене звезде Маракана.
Године 2003. након убиства премијера Зорана Ђинђића, у акцији Сабља, ухапшена је под оптужбом да је држала велике количине оружја у кући без дозволе и да је са сестром проневерила новац у Обилићу. После скоро четири месеца проведених у Централном затвору у Београду, пуштена је на слободу. По изласку из затвора Цеца проводи време са њеном децом и пријатељима. Након одмора Цеца спрема нови албум. Године 2004. следи албум Горе од љубави са хитовима као што су Горе од љубави, Трула вишња, Пази с киме спаваш, Прљаво, Пепељара, План Б. Године 2005. године Цеца спрема албум London Mix са ре-миксованим песмама са албума Деценија и Горе од љубави. Албум је продат у 650.000 примерака.

Дана 17. јуна 2006. на Ушћу у Београду одржала је свој до тада највећи концерт на којем је било између 100.000 и 150.000 гледалаца[3] и промоцију новог албума Идеално лоша са хитовима Пиле, Кожа памти, Лепи громе мој, Идеално лоша, Манта, манта. Крајем 2006. године, тачније 18. децембра 2006, Цеца издаје ДВД и ЦД лајв са концерта са Ушћа. За православну Нову годину, Цеца пева испред Скупштине Србије у Београду пред 100.000 људи, али тај концерт Цеца не уврстава међу највећим пошто је то била прослава Нове године.

Почетком 2009. године певачица отвара свој музички студио Цеца мјузик студио (енгл. Ceca Music Studio). Цеца је током 2010. године имала доста наступа тј. концерата, а најбољи и највећи је био 18. јула 2010. године у Прилеп у Македонија пред 130.000 посетилаца. До данас је снимила 14 албума.

Током 2011. године снимила је нови албум под именом Љубав живи који је у продаји од 17. јуна.



Ceca's Newest single and clip: Ceca Raznatovic - Rasulo / Цеца Најновији снимак: Цеца Разнатовиц - Расуло

Geen opmerkingen:

Een reactie posten